Tuesday, July 28, 2009

resepi puding roti


semalam dsebabkan aku bosan jadi aku telah mencarik resepi yg paling mudah dibuat dan bahannye ade je kat umah.ahaha.jadi aku mencarikla resepi puding roti.n aku tjumpe la satu resepi yg memang senang..smua pon bole buat.okeh mau cube tak? rasenye sedap sgt n leh diterima pakai oleh tekak aku tekak korang aku taktau.okeh ini lah bhn2 yg diperlukan :

- 10 keping roti.
- 300ml susu cair
- 300ml susu segar
- secubit garam
- gula castor
- mix fruit
- telur 2 biji
- majerin
- esen vanilla

cara-cara nyer :

1.sapu majerin kat roti tuu..pastu carik2 kan bg org pemalas mcm aku..kalo korang rajin potong2 la roti tue..

2.lengserkan majerin kat loyang pastu susunkan roti pastu letak mixfruit & gula castor atasnyer..buatla tingkat2 tukan..roti,mixfruit & gula castor dan perlu dipastikan pada bahagian top nye adlh mixfruit dan gula castor tu..atau bagi yg tak suke sgt ade mixfruit tu..korang ubah la ek..letak roti..pastu taburkan gula castor selang selikan...dan yang atas skali letak la mixfruit...pon ok jgak.pandai2 korang ler..nak gantikan gula castor tu ngn gula pasir pon takpe..

3.dan slesai tu..korang pukul la telur same susu cair , susu segar,esen vanilla dan garam tadi...pastu curahkan la dlm loyang tu...

4.biarkan selama 30 hingga 60 minit , biarkan la ia terendam n roti tu pon dh kembang..

5.pastu bole la masuk kan dalam oven selama 45minit pada suhu 150 drjh selsius.nak lebih pon takpe..bak kate ibu aku..tak payah der ikut rsepi sgt.wakakak.

6.pastu bole la korang sejukkan dlm peti ais(jgn la time panas2 tu korang dh masukkan dalam peti sejuk.rosak esbok korang aku tak tnggung)...pastu sedia dimakan..

7.hasilnya adalah seperti diatas...selamat mencobaa...


3 comments:

NaDiA yUsOf said...

rajinnye..anak sape la ni kan..huhu.. nnt akk pun nak cuba la..alang dah siap sume,present pun dah lps..ngeh ngeh ngeh

Shazwani said...

hehe.cube la..
bgussla dh setel..
atim dh slesai lom..akk aritu duk umah sape..cmane present ok x..sape panel nyer

NaDiA yUsOf said...

sume ok je..panel akk lect baru..akk dok kat umah kawan mak akk kat klang..atim present rabu..tak tau la atim cmne