Monday, August 10, 2009

demam oh demam

last friday aku diserang demam.
after entry aku buat yg adek dmam + kene kuarintin , tak sngka
pulak lepas tu aku yang kene.ces! masin btol mulut doktor tu.i tot antibodi aku
ni kuat.bcuz sblm ni mmg aku susah gile uh nk dmam.mase aku study kt s.a dulu
mmg bole kire la brape kali la aku kene dmam.3thn blaja sane ade la 1 kali aje aku dmam.
haihhh~ taktau la kenape kan , blik gemas je terus aku jadi lemah.

mase 1st day nk kene tu , mlm tu aku dh check dh suhu aku.masih lg normal around 37dgree lagi.masih normal.tapi lepas je bangun esoknye tu.terasa mcm hape tah la..lemah gile.lemah longlai , haihhh..dah telan ubat segala.tido jela..pastu bgun.g dpan..konon2 nk srapan..
haramm..tak lalu langsung nk mkn.g tido balek.ptg tu , ibu bawak aku pegi klinik.mule2 ayah
ckp pegi klinik dr.rafi .ibu pulak bwk g klinik krjaan.huh.mase g tgk klinik,gelap + sunyi.
mcm takde orang..patah balek..mase tu aku rase nk nangis aje..
ala..biase la kan..orang sakit ni emo lebih.tahape2 tah kan...

pastu ibu bwk pulak ke klinik rafi.mase tu dh kul 425ptg.klinik tu nk tutup 430ptg.
staf kt situ dh wat closed(rehat jap) . ibu aku tanye takleh ke nk g check.
kecemasan kan.pastu dorg ckp takleh2.F*** la dorg tue.poyo btol ! ape
dorg ingt dorg bgus sgt ke..siap bkunci ok pintu tu,mcm la kitorg ni pengemis bagai.ee..benci amat..at least kalau ckp secara bhemah pon sdap la sikit ati aku ni kan...
.ingatla.Allah bole byr cash ok.ko buat aku mcm ni
esok2 , ko akan kene mcm tu pulak.baru ko tau langit tu tinggi ke rendah.
ahha.eh apehal tah emo nie? mane la tak emo , dak2 yang keje kat klinik
dr.rafi tu claim mcm hebat sgt je.padahal tlg bg ubat,tlg panggil name patient je pon.
takde la bagus sgt.aku rase paling tinggi pon level stadi dorg spm aje.hah! tgk aku dh mule la
nk kecik2 kan org nie...ok2 mls nk crite pasal dorg.tak pasal2 aku sakit balik kang.haha.

disebabkan tak dpt nk jmpe doktor.balik ajela..bukan balik umah aku..balik umah nenek.
aku pon mls nk ckp byk..terus nk lelapkan mate.baru je nk tlayang..ibu jerit..
ckp jom pegi klinik..klinik krjaan tu bkak sbnrnye..wlaupon gelap smcm.
okla..sarung tudung blik..jalan tah mcm ape tah kan..gerak ke klinik.
daftar name smua.dktor panggil.terus check2..eh bkan doktor..m.a(medical assist)
ala..check pon nk tanak aje.haha.aku komplen lagi nie.isk! tgk mulut..bace suhu smua..suhu agk tinggi gakla..hampir2 bole sawan gak la kan..39.5 dgree smting..m.a tu ckp kalau dmam lagi
kene blik jmpe doktor.takut yela..wabakk tuu kan..aku tanak ckp.tkott~ huhu.sbb simptom2
nye smua aku ade okeh.batuk,dmam,sukar bernafas..complete ade ok.m.a tu tanye aku ade batuk n slesema tak.aku ckp ade..mayb die tak dgr,ok..takde ea..aaa..lantak la kan...dh abis die check,aku said thank you smua.pegi pulak bahagian farmasi.amik ubat..dpt ubat ape? paracetamol aje..huhu.ubat KK. hampes! aku dmam punye teruk dpt kk aje...antibiotik aku tak dpt pon ok.hahah.tapi yg tak bes nye.4 kali sehari mkn yer.mmg mkn tu mulut ni dh rase ubat aje.haihh.tensen btol.

dh setel smua , blik umah nenek.tido situ ajela.sbb mlm tu mmg ayah cadang nk tido
umah nenek,lgpon ade kenduri sempena bulan puasa yang akan datang..ok.makanan yang
disediakan mmg sdap.sumpah sdap r kan.tapi aku bole tengok ngn pandangan kosong aje ok
tak lalu langsung.ces! ptg mase nk tido tu..tibe2 je rase cem nk nangis.ok mmg dh nangis pon.
tah hape2.memang emo gile ah.aku mmg cemni..takleh ditinggalkan sorg2.hahahaha..terpakse
la aku nangis.hampes.dh dkt magrib tu ayah n adek2 aku smpi umah nenek..aku mintak tlg
adek aku lap2 kan kepala aku ngn tuala basah..n my voice like....org mintak penampar oke.
manje2 gitu..takleh nk dgr.bangang.ape laa..mengada btol.rase nk tampar2 diri sendiri bile
ingat blik.

hari ahad tu aku nye demam mcm dh nk elok
tp slera masih tak de.demam aku cem pasang surut.sekjap elok skjap dtg blik.
harap2 ok jela.sbb hari ni aku dh feel better sket.cume kadang2 aku nye badan
rase sakit sgt2..mcm ape tah la kan..rase nk mati pon ade gak kot.so skarang ni tinggal
batuk + selesema.idung aku cem nk tcbut dah nie okeh..dh brape byk tisu aku pulun tah.
plus btol yg tak lepas2.sakit gile.cptla penyakit ni beredar...nak masuk bulan puasa
dah pon nie..tanak la miss.isk.oklah smua.crite house nk start.mlm ni 2 jam oke
spesial punyaaa..ahahaha..
mane leh miss.ahahah.babai.doakan aku btol2 sembuh eh...
ehmmm..skarang ni turn ayah ngn adik aku amin tu pulak dmam..
haihhh..harap2 takde pape la..smoga dorg cpt smbuh.gile cpt pnyakit ni tsebar.
biasenya kalau dmam biase2 takde la mcm nie...huhu.

p/s : aku terharu btol , bile ayah bace kan ayat2(doa) kat air cap badak yang aku minum.
isk2.thanks ayah.sbb sudi jaga kite... :') + sori tak dpt nk anta ayah g klinik lagi
bcoz kite tak recover sepenuh nye lagi..tkot..sori sgt.



3 comments:

mamma mia! said...

sy pn rase cm nk dmm kak =(

Shazwani said...

cpt2 jmpe doktor okeh.skarang ni sgt la bahaya kalau dibiar2 aje demam ni.esp. yang duk ostel ni.

Cik Pieka said...

aww, entry plaing pnjg. ta sgke. haha. :)